Estetik, Türk Dil Kurumu online sözlüğüne göre ise “Sanatsal yaratının genel yasalarıyla sanatta ve hayatta güzelliğin kuramsal bilimi, güzel duyu” olarak ifade edilmektedir. Estetik kavramı ile ilgili genel tanımlama “Güzelin Bilimi” olduğu yönündedir. İlk kez Alman filozof Baumgarten tarafından “Duyu Bilimi” olarak tariflenmiştir.
Estetik olanın obje değil, onu yapan ve ona bakan kişideki psikolojik duygular olduğunu savunan psikolojik estetikçilerin yanında esas estetik olanın obje, sanat eseri olduğunu savunan fenomenolojik estetikçiler de mevcuttur.
Estetik bilimi dönemsel olarak farklı biçimlerde değerlendirilmiştir. Modern çağda ise altın oran gibi daha matematiksel, subjektif temellere oturtulmaya çalışılmaktadır.
Esas olarak estetik, nesnenin kişide güzellik algısı, haz duyguları uyandırmasıdır ve objektif bir kavramdır.
Bu nedenle Estetik Cerrahide de gereken ve beklenen sonuçlar kişiler arasında hatta farklı zamanlarda değişebilmektedir. Kişinin genel vücut yapısı, cilt kalitesi, kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar hatta sosyal yaşantısı, hayata bakış açısı ve hayattan beklentisi gibi pekçok faktör planlamada önem taşımaktadır.
Zaman zaman “Hollywood Yanağı” veya “Angelina Jolie Efekti” gibi bazı uygulamalar popüler olmakta ve sonra güncelliğini yitirebilmektedir.
Popüler kültürden çok da etkilenmeden, hastaya özel bir planlama yapmak esas olmalıdır.